Blogs
Surströmming: ko sagaidīt no zviedru pūdētās siļķes?
Surströmming jeb pūdētā siļķe ir viena no tām pārtikas precēm, kuru daudzus gadsimtus Zviedrijas iedzīvotāji ir uzskatījuši par tradicionālu delikatesi, taču, ja neesi ar to pazīstams, tās smarža un ļoti specifiskais sagatavošanas process var šķist visai ekstrēms. Šis zivju konservs ir kļuvis par īstu sensāciju, un daudzi to uzskata par vienu no pasaules visdīvainākajiem ēdieniem. Bet kas tieši ir surströmming? Kā tā tiek gatavota un kāpēc, neskatoties uz tās unikālajām īpašībām, tā ir izturējusi laika pārbaudi un iegūst jaunu fanu loku arī Latvijā?
Kas ir Surströmming?
Surströmming ir konservēta siļķe, kas tiek rūpīgi fermentēta. Tas ir zviedru tradicionālais ēdiens, kas ieguvist savu nosaukumu no zviedru vārdiem “sur” (skābs) un “strömming” (siļķe).
Pateicoties tās intensīvajai smaržai, kas rodas fermentācijas laikā, surströmming ir viena no visvairāk apspriestajām delikatesēm pasaulē. Tās popularitāte ir ievērojami pieaugusi arī ārpus Zviedrijas robežām, un arvien vairāk cilvēku izvēlas izmēģināt šo dīvaino ēdienu, meklējot surströmming arī Latvijā.
Sena vēsture un spēcīgas tradīcijas
Surströmming ir iegājusi zviedru kulinārijas vēsturē kā tradicionāls ēdiens, kuru lietoja jau 16. gadsimtā. Tās vēsture ir cieši saistīta ar Zviedrijas zvejniecību un pārtikas saglabāšanas metodēm, kas bija nepieciešamas, lai nodrošinātu pietiekamu pārtiku ziemas mēnešiem, kad piekļuve resursiem bija ierobežota. Siļķes konservēšana, izmantojot konkrēto fermentācijas procesu bija ideāls risinājums, kas palīdzēja uzglabāt vērtīgo proteīnu avotu.
Kā tiek gatavota surströmming?
Pagatavošanas process sākas ar zivju sālīšanu. Pēc tam tās tiek atstātas fermentēties īpašos traukos, kas ir cieši noslēgti. Ilgstošais fermentācijas process rada tipiski skābo garšu, un pēc dažiem mēnešiem siļķe kļūst mīksta un ar tai raksturīgo smaržu. Tas jau kopš 1500-to gadu sākuma ir zviedru tradicionāls ēdiens, un surströmming arī kļuvis par nozīmīgu kultūras simbolu Zviedrijā.
Fermentācijas laikā zivis netiek vārītas vai termiski apstrādātas, tādējādi saglabājot tās dabiskās īpašības, bet radot dažādas ķīmiskas reakcijas, kas izraisa ne tik patīkamas smaržas. Bieži tiek uzsvērts, ka fermentācijas process pūdētajai siļķei ir ļoti svarīgs un pat nepieciešama šī ēdiena īpašību saglabāšanai.
Lai arī no surströmming daudzi baidās un uzskata to par bīstamu, ārzemju pētījumi ir pierādījuši, ka šī īpatnējā delikatese spēj glābt no gremošanas traucējumiem, jo tās mikrobi spēj modificēt zarnu mikrobiomu.
Specifiskā smarža var biedēt
Nav iespējams raksturot surströmming, nepieminot tā smaržu. Fermentācijas laikā radītā smarža ir spēcīga un savdabīga. Tas bieži tiek salīdzināts ar sapuvušām zivīm vai citām ļoti asām, izteiktām smakām. Tāpat ir jāņem vērā, ka smarža kļūst daudz intensīvāka, kad bundža tiek atvērta. Tāpēc, ja plāno iegādāties šo delikatesi, jābūt gatavam, ka to nevarēsi pārnēsāt un baudīt kā parastu produktu, jo tās smarža būs jūtama apkārtējiem.
Kā ēst surströmming?
Surströmming tradicionāli tiek ēsts ar plācmaizi un kartupeļiem. Zviedri bieži to ēd svētku reizēs, piemēram, uz īpašiem ģimenes pasākumiem vai vasaras piknikiem, kad tiek svinēta surströmming sezona.
Arī mūsdienās surströmming tiek piedāvāta dažādos modernizētos veidos, tostarp kā daļa no gardēžu degustācijām vai pat ekstrēmo ēdienu konkursiem, kur cilvēki izaicina viens otru ēst šo delikatesi. Piemēram, “Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs” Zviedrijā piedāvā īpašas degustācijas.
Mīts vai patiesība: vai surstromming bundžas sprāgsts?
Internetā grozās dažādi populāri mīti, ka surströmming bundžas mēdz sprāgt. Tāpat tiek uzskatīts,ka šī paša iemesla dēļ, aviolīnijas neļauj Surstromming vest salonā. Tiesa,ka pie augstākas temperatūras bundža sāk uzspūsties, bet sprādzien bīstama tā nav. Gadījumā ja bundža ir uzpūtusies, tad jāatzīmē ka neliels spiediens bundžā tomēr ir un to vajadzētu atvērt uzmanīgi, lai bundžas saturs nenonāk uz apģērba.
5 patiesi fakti par zviedru smirdzivi surströmming
- Zviedrijā katra augusta trešajā ceturtdienā tiek svinēta Surströmming diena;
- Ar pūdēto siļķi kopā visbiežāk pasniedz alu, tomēr arī piens ir populārs dzēriens pie delikateses;
- Surströmming ir tik smirdīga, ka tās pārvadāšanu bagāžā ir aizliegušas vairums aviokompāniju;
- Internetā un internacionālu paziņu lokā ir kļuvis populārs surströmming izaicinājums, kura laikā nogaršot pūdēto siļķi tiek aicināti tie, kuri nekad to nav mēģinājuši;
- 2002. gadā Japāņu pētnieki atzinuši surströmming par vienu no smirdīgākajiem ēdieniem pasaulē. Tā pat pārspējusi korejiešu bēdīgi slaveno Hongeo-hoe (fermentēta rajas paveida zivs)
Kur var nopirkt surströmming un cik tā maksā?
Ja vēlies izmēģināt šo ekstrēmo zviedru ēdienu, surströmming ir pieejama specializēto pārtikas veikalos un zviedrugardumi.lv interneta veikalā. Un tomēr daudzi jautās, kāpēc bundžiņa siļķu Latvijā maksās virs 20 eiro. Ņem vērā to, ka nepieciešams ilgs laiks un sarežģīts process, lai pagatavotu tik specifisku delikatesi.
Tomēr galvenā problēma šajā tirgū, kas ietekmēs surströmming cenu Latvijā, ir siļķu nozvejas apjomi – mazie ražotāji mēdz būt uz bankrota sliekšņa, jo nozvejot pietiekami daudz. Mazās nozvejas dēļ eksports ir retums un ārpus Zviedrijas šo produkciju atradīsi reti. Pazīstamākie ražotāji, kurus pamanīsi veikalu plauktos, ir “Roda Ulven”, “KALLAX” un “Oskars’”
Ja vēlies izmēģināt kaut ko patiešām unikālu, surströmming var kļūt par neaizmirstamu gastronomisko piedzīvojumu.